οικογένεια και γονιμότητα στην Ελλάδα

29 Νοέ.

Γαμηλιότητα (γάμοι ανά 1000 κατοίκους): από τη δεκαετία του ’60 παρατηρείται πτωτική τάση της γαμηλιότητας στην Ελλάδα. Ενώ το 1965 το ποσοστό γαμηλιότητας ήταν 9.4%, το 1995 το ποσοστό πέφτει στο 6.1%. Παρόλα αυτά το ποσοστό είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5.1%).

Μέση ηλικία κατά τον πρώτο γάμο: η αυξημένη συμμετοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί βασική αιτία αναβολής και καθυστέρησης του γάμου νέων ατόμων. Οι γυναίκες εξακολουθούν να παντρεύονται σε μικρότερη ηλικία από τους άνδρες, ωστόσο η διαφορά αυτή έχει μειωθεί.

Ποσοστό ατόμων που προχωρούν σε δεύτερο γάμο: το ποσοστό των ατόμων που προχώρησαν σε δεύτερο γάμο στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 σημειώνει σταθερή άνοδο αλλά η πιθανότητα σύναψης δεύτερου γάμου είναι πιο αυξημένη για τους άνδρες, γεγονός που εξηγείται από τη διατήρηση των παραδοσιακών ηθικών αξιών που σχετίζονται με την οικογένεια.

Διαζύγια: ο αριθμός των διαζυγίων στην Ελλάδα αυξάνεται. Κατά τη δεκαετία του ’60 έχουμε λιγότερα από δύο διαζύγια ανά 100 γάμους ενώ τη δεκαετία του ’90 το ποσοστό φτάνει το 19%. Το ποσοστό παρόλα αυτά είναι χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η διάρκεια του γάμου που καταλήγει σε διαζύγιο έχει μειωθεί πολύ στην Ελλάδα από το 1960 για να προσεγγίσει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Γονιμότητα: υπάρχει σημαντική μείωση της γονιμότητας στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι το 1980 το ποσοστό γονιμότητας στην Ελλάδα ήταν πάνω από το μέσο όρο. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του 1997, το ποσοστό γονιμότητας στην Ελλάδα (1.32) έχει πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1.43).

Μέση ηλικία μητέρων κατά τη γέννηση: η αναπαραγωγή ηλικία των γυναικών αυξάνεται ως αποτέλεσμα του επιπέδου εκπαίδευσης, της ικανότητας απόκτησης προσωπικού εισοδήματος, τις αλλαγές στη θέση και τις συνθήκες ζωής των γυναικών, τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, την οικονομική τους ανεξαρτησία και την εξασθένιση των καθιερωμένων κανόνων και των παραδοσιακών αξιών.

Γεννήσεις εκτός γάμου: από το 1980, η αναλογία των εξώγαμων γεννήσεων αυξάνονται σημαντικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Μέσα σε μια δεκαετία ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αντιστοιχεί περίπου στο 23% των γεννήσεων. Στην Ελλάδα τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά (3%).

Γυναικεία απασχόληση: περίπου 60% των νέων γυναικών εργάζονται στην Ελλάδα, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό. Αυτό έχει να κάνει με τη διαφορετική δομή της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ και ειδικότερα την ύπαρξη εκτεταμένης άτυπης οικονομίας στην Ελλάδα όπου η αυτο-απασχόληση και η χωρίς αμοιβή εργασία των γυναικών σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο.

Νέες μορφές οικογένειας: Τα ποσοστά διαζυγίων και των εκτός γάμου γεννήσεων οδηγούν στην επικράτηση νέων μορφών οικογένειας: μονομελή νοικοκυριά, μονογονεϊκές οικογένειες, συνεναιτικές ενώσεις κτλ. Στην Ελλάδα, η παρουσία μονογονεϊκών οικογενειών είναι χαμηλότερη από ότι σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του 1990 αυτές οι οικογένειες αποτελούν το 5.7% των οικογενειών με παιδιά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του 1998, αν και η χηρεία αποτελεί την κύρια αιτία ύπαρξης μονογονεϊκής οικογένειας (40.5%) σε αυτή προστίθενται σε μεγάλο ποσοστό το διαζύγιο (17.7%) και η εκτός γάμου μητρότητα (29.8%).

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο της Χάρις Συμεωνίδου «Οικογένεια και Γονιμότητα στην Ελλάδα» Εκδόσεις Σάκκουλα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: