γιατί τα αγόρια τα καταφέρνουν καλύτερα από τα κορίτσια στα μαθηματικά;II

26 Νοέ.

Η έρευνα της Beilock και των συνεργατών της (2007) έδειξε πως η ενεργοποίηση του στερεότυπου πως τα αγόρια είναι καλύτερα στα μαθηματικά είναι ικανή να προκαλέσει στα κορίτσια άγχος εμποδίζοντας έτσι τη χρήση των νοητικών εργαλείων που απαιτούνται για την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.

Στο πείραμα, η Beilock και οι συνεργάτες της επέλεξαν φοιτήτριες που ήταν καλές στα μαθηματικά. Στη συνέχεια χώρισαν τις φοιτήτριες με τυχαίο τρόπο σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα ειπώθηκε πως σκοπός του πειράματος ήταν να διαπιστώσει τους λόγους που τα αγόρια τα καταφέρνουν καλύτερα στα μαθηματικά. Στην άλλη ομάδα ειπώθηκε απλά πως συμμετείχαν σε ένα πείραμα που εξέταζε την επίδοση στα μαθηματικά.

Οι ερευνητές βρήκαν πως η πληροφορία πως τα αγόρια είναι καλύτερα στα μαθηματικά (η ενεργοποίηση του στερεοτύπου) ήταν ικανή να μειώσει εντυπωσιακά την επίδοση των φοιτητριών. Η ακρίβεια των απαντήσεων των φοιτητριών που εκτέθηκαν στο στερεότυπο μειώθηκε από το 90% (βάσει των απαντήσεων σε τεστ που δόθηκε πριν την εισαγωγή της εξαρτημένης μεταβλητής) στο 80%. Στην άλλη ομάδα η επίδοση βελτιώθηκε ελαφρώς.

Αλλά δεν ήταν μόνον αυτό. Για να διαπιστώσουν οι ερευνητές τη διάρκεια αυτής της επίδρασης στην επίδοση και τη μεταφορά της σε άλλους τομείς, σε άλλο πείραμα, μετά τη διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω, έδωσαν στις φοιτήτριες ένα τεστ μνήμης που περιείχε λεκτικές πληροφορίες. Η έκθεση στο στερεότυπο επηρέασε την επίδοση και σε αυτό το τεστ. Οι ερευνητές διατυπώνουν τις ανησυχίες τους πως η έκθεση σε τέτοιου είδους στερεότυπα μπορεί να επηρεάσει την επίδοση όχι μόνο στη σχετική με το στερεότυπο γνωστική ενότητα αλλά και σε άλλες, άσχετες δραστηριότητες.

Σε γενικές γραμμές τα κορίτσια έχουν περισσότερες αρνητικές στάσεις για τα μαθηματικά, έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση, ασχολούνται λιγότερο και είναι πιο αγχώδη σε σχέση με τα μαθηματικά. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι γονείς και το σχολείο επιμένουν να θεωρούν τα μαθηματικά τομέα των αγοριών. Γενικά πιστεύεται πως η μαθηματική ικανότητα αποτελεί χάρισμα. Τα αγόρια παρουσιάζονται σαν να πετυχαίνουν ή να αποτυχαίνουν χωρίς να προσπαθούν ενώ τα κορίτσια θεωρούνται πως προσπαθούν πάντα πάρα πολύ (θεωρίες των παραγωγικών αιτίων της συμπεριφοράς).

Όταν πια περνάμε στην εφηβεία όπου η ταυτότητα του φύλου γίνεται κεντρική, η επίδοση των κοριτσιών στα μαθηματικά μειώνεται. Καθώς τα κορίτσια και τα αγόρια μαθαίνουν να γίνονται γυναίκες και άνδρες, το άγχος απέναντι στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες εμφανίζεται ως στοιχείο της θηλυκότητας. Πολλά κορίτσια παραπονιούνται πως δεν έχουν φίλους ή ότι τα αγόρια δεν τις συμπαθούν λόγω της επίδοσής τους στα μαθηματικά

Beilock, S.L., Rydell, R.J. and McConnell, A.R. (2007) Stereotype threat and working memory: mechanisms, alleviation, and spillover. Journal of Experimental Social Psychology, 136(2), 256-276

Advertisements

2 Σχόλια to “γιατί τα αγόρια τα καταφέρνουν καλύτερα από τα κορίτσια στα μαθηματικά;II”

  1. cortlinux Απρίλιος 13, 2008 στις 5:42 μμ #

    Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι ο κοινωνικός ρόλος που εστερνίζεται το άτομο κατά την εφηβεία του ουσιαστικά του καθοδηγεί και τον τρόπο σκέψης του.

  2. Eλευθερία Αύγουστος 17, 2008 στις 12:07 μμ #

    είμαι καθηγήτρια Αγγλικής και έχω ένα αγοράκι 4 ετών, φέτος θα πάει στο προνήπιο. Σε ένα σεμινάριο μας είπανε πωσ τα αγοράκια μαθαίνουν με διαφορετικό τρόπο από τα κορίτσια. Μπορείτε να μου πείτε με πιο τρόπο να προσεγγίσω τη μάθηση ώστε να βοηθήσω το παιδί μου;
    ευχαριστώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: