η δομή της οικογένειας και η γυναικεία καταπίεση

7 Νοέ.

Όταν αναφερόμαστε στη δομή της οικογένειας αναφερόμαστε σε μια ιεραρχία όπου ο πατέρας εξουσιάζει τη γυναίκα και τα παιδιά και η γυναίκα και τα παιδιά εξαρτώνται από τον πατέρα. Η δομή αυτή χαρακτηρίζει την οικογένεια στις περισσότερες από τις μορφές οικογένειας που γνωρίζουμε. Η ερώτηση του πως διαμορφώνονται οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα στην οικογένεια με τη συγκεκριμένη δομή που τοποθετεί τη γυναίκα σε υποδεέστερη θέση από αυτή του άνδρα παρήγαγε ποικίλες ερμηνείες. Άλλες που αναφέρονται στη φυσική κατωτερότητα της γυναίκας και άλλες που αφορούν τους διαφορετικούς ρόλους που κλήθηκαν άνδρες και γυναίκες να αναλάβουν εντός και εκτός της οικογένειας. Δεδομένου του ότι οι γυναικείοι ρόλοι ταυτόχρονα θεωρούνται υποδεέστεροι διάφορες ερμηνείες προσπάθησαν να δοθούν. Τέτοιες προσφέρουν τόσο οι αναλύσεις του Μόργκαν και του Ένγκελς όσο και η σύγχρονη ανθρωπολογία και ψυχολογία. Δίπλα σε αυτές ,εκπρόσωποι του φεμινιστικού κινήματος της δεκαετίας του ’70 δίνουν τις δικές τους ερμηνείες.

Στη σελίδα αυτή του τμήματος «Σπουδές Φύλου και Ισότητας στις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες» του Πάντειου Πανεπιστήμιου μπορείτε να βρείτε σε μορφή PDF τα παρακάτω κείμενα σε σχέση με τη φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας καταπίεσης.

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΧΘΡΟΣ
της Christine Delphy
(1970, L’ennemi principal, Partisans,
Νο. 54-5, Juillet – Octobre).

TO ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΟΥ ΦΥΛΟΥ
της
Gayle Rubin
(1975, ‘The Traffic in Women: Notes on the ‘Political Economy’ of Sex’, Toward an Anthropology of Women, (ed) Rayna R. Reiter, Monthly Review Press, pp. 157-210).

Ο ΑΤΥΧΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Της Heidi I. Hartmann
(1979, ‘The Unhappy Marriage of Marxism and Feminism: Towards a more Progressive Union’, Capital and Class, No 8 pp. 1-33).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ
Της Veronica Beechey
(1979, ‘On Patriarchy’, Feminist Review,
Νο. 3, p. 66-82)

ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ, ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ, ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ: ΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΕΩΡΙΑΣ

Της Catharine A. MacKinnon
(1982, ‘Feminism, Marxism, method and the state. An agenda for theory’, Signs, Journal of Women in Culture and Society, Special Issue: Feminist Theory, Spring, Vol.
Νο 3. pp. 515-544)

Η μετάφραση των πέντε κειμένων έγινε από τις Ντίνα Βαΐου, Ζωή Γεωργίου και Μαρία Στρατηγάκη τη δεκαετία του 1980, ενώ στη μετάφραση του άρθρου της Rubin συνέβαλε και η Σίσσυ Βωβού. Την τεχνική επεξεργασία των κειμένων έκανε η Σίσσυ Βωβού στο πλαίσιο του προγράμματος Σπουδών Φύλου και Ισότητας.

Advertisements

2 Σχόλια to “η δομή της οικογένειας και η γυναικεία καταπίεση”

  1. Αγ.Καμ Νοέμβριος 20, 2007 στις 5:23 μμ #

    Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι άνδρες έχουν την ανάγκη να εξουσιάζουν τις γυναίκες και τα παιδιά, για να νιώθουν και να φαίνονται πιο δυνατοί ανάμεσα στα υπόλοιπα αρσενικά; Δηλαδή είναι μέρος του ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ τους;

  2. the editor Νοέμβριος 21, 2007 στις 11:57 μμ #

    Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως όταν μελετάμε το θέμα της γυναικείας καταπίεσης είναι να δούμε πως αυτό εκφράζεται συστηματικά και οργανωμένα. Δε μιλάμε για μεμονωμένους άνδρες και μεμονωμένες γυναίκες δηλαδή αλλά για ένα σύστημα που επιβάλλει, νομιμοποιεί και δικαιολογεί την ανδρική κυριαρχία πάνω στις γυναίκες. Τα κείμενα της Rubin και της Hartmann θα βοηθήσουν πολύ να γίνει αυτό κατανοητό.

    Ένα άλλο θέμα είναι πως αυτό βιώνεται σε διαπροσωπικό επίπεδο. Το ερώτημά σου αφορά το πώς διαμορφώνονται οι διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες σε αυτό το επίπεδο. Το πώς η υπεροχή του άνδρα έναντι της γυναίκας ως ιδεολογία και πρακτική μεταφράζεται στις διαπροσωπικές σχέσεις.

    Πρέπει να προσέχουμε να μη μπλέκουμε αυτά τα δύο επίπεδα όταν μελετάμε τις σχέσεις των δύο φύλων. Θα είχε ενδιαφέρον μια έκθεση που θα παρουσιάζει αυτά τα δύο επίπεδα ανάλυσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: