οι λειτουργίες της οικογένειας (αναλυτικά)

6 Νοέ.

Η ταξινόμηση καλύπτει μια σειρά από λειτουργίες που γίνονται προοδευτικά λιγότερες και διαφοροποιούνται καθώς η κοινωνία μετατρέπεται από αγροτική, γεωργική και παραδοσιακή σε αστική, βιομηχανική και σύγχρονη.

Αναπαραγωγική λειτουργία: η ρύθμιση της αναπαραγωγής αποτελεί βασική λειτουργία της οικογένειας. Αυτό επιτρέπει την εξασφάλιση της βιολογικής αναπαραγωγής της κοινωνίας αλλά και συνέχειας των συγγενικών δεσμών. Οι σύγχρονες κοινωνίες διαχωρίζουν την αναπαραγωγική λειτουργία από τις σεξουαλικές σχέσεις. Για άλλες κοινωνίες η ρύθμιση των σεξουαλικών σχέσεων συνδέεται με την αναπαραγωγή.

Οικονομικές λειτουργίες: στις προβιομηχανικές κοινωνίες η οικογένεια αποτελούσε βασική παραγωγική μονάδα. Σήμερα η οικογένεια δεν αποτελεί βασική μονάδα παραγωγής. Αντίθετα η παραγωγή γίνεται εκτός οικογένειας και τα μέλη της συμμετέχουν ως άτομα. Ο ρόλος της οικογένειας σήμερα είναι καταναλωτικός: η οικονομία παράγει υλικά και η οικογένεια καταναλώνει. Υπάρχει βέβαια και η άποψη πως η οικογένεια παράγει υπηρεσίες αυτές της οικιακής εργασίας των γυναικών ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα τη φεμινιστική σκέψη. Διαβάστε εδώ μια ανάλυση της Delphy (1970).

Εκπαιδευτικές λειτουργίες: πρόκειται για λειτουργίες απαραίτητες για την εξασφάλιση της πολιτισμικής αναπαραγωγής της κοινωνίας. Τέτοιες λειτουργίες αποτελούν η μετάδοση γνώσης και η κοινωνικοποίηση. Στις παραδοσιακές κοινωνίες η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση δε διαχωρίζονται. Σήμερα η εκπαίδευση αποτελεί ευθύνη άλλων θεσμών ενώ η κοινωνικοποίηση αν και περιλαμβάνεται στη λειτουργία άλλων φορέων, παραμένει μια από τις βασικές λειτουργίες της οικογένειας.

Ψυχολογικές λειτουργίες: Στον προηγούμενο τύπο οικογένειας η κληρονομιά και τα κοινά αγαθά που παράγει μια οικογένεια ενώνουν τα μέλη (χωρίς αυτό να αρνείται την ύπαρξη συναισθηματικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη). Σήμερα είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη. Επομένως η αναζήτηση λειτουργιών της οικογένειας στο ψυχολογικό επίπεδο έχει νόημα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: