στερεότυπα

2 Νοέ.

Όταν μιλάμε για στερεότυπα συνήθως εννοούμε απλοποιημένες εικόνες που μας βοηθούν να χειριστούμε πολύπλοκες πληροφορίες από το περιβάλλον. Έχουν δοθεί ποικίλοι ορισμοί για τα στερεότυπα. Ένας βασικός διαχωρισμός είναι αν η ερμηνεία αφορά το ατομικό ή το συλλογικό επίπεδο. Αν δηλαδή αποτελούν ατομικές ή συλλογικές αναπαραστάσεις. Έτσι, κάποιες προσεγγίσεις βλέπουν τα στερεότυπα ως «πεποιθήσεις που έχουν τα άτομα και αφορούν μέλη ομάδων ή αναπαραστάσεις που αποθηκεύονται στη μνήμη από την οποία ανακαλούνται ρυθμίζοντας τη συμπεριφορά απέναντι σε αυτές τις ομάδες». Σαν συλλογικές αναπαραστάσεις τα στερεότυπα ορίζονται ως «κοινές πεποιθήσεις για ομάδες με την έννοια ότι παράγονται συλλογικά και είναι κοινό κτήμα των μελών μιας ομάδας». Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι δύο προσεγγίσεις είναι συμπληρωματικές αφού η πρώτη αναφέρεται στη διαδικασία που παράγονται ενώ η δεύτερη στο πως διαμορφώνεται το περιεχόμενό τους. Και τα δύο (διαδικασία και περιεχόμενο) είναι σημαντικά όταν σκεφτόμαστε για τα στερεότυπα.

Η ψυχοδυναμική (Adorno και συνεργάτες, 1950) και η κοινωνιογνωστική προσέγγιση (Tajfel, 1969) αποτελούν ερμηνείες που δίνονται στο ενδοατομικό επίπεδο. Η θεωρία της ρεαλιστικής σύγκρουσης (Sherif, 1967), η θεωρία της κοινωνικής ταυτότητας (Tajfel and Turner, 1979) και η θεωρία της σχετικής αποστέρησης (Runciman, 1966) προσπαθούν να δώσουν ερμηνείες στο διομαδικό επίπεδο.

Δεδομένων των αρνητικών συνεπειών των στερεότυπων έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες για το θέμα την αλλαγής τους και της βελτίωσης των διομαδικών σχέσεων. Μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες είναι η υπόθεση της επαφής. Ο Allport (1954) υποστήριξε πως η επαφή ανάμεσα σε δύο ομάδες θα έχει θετικό αποτέλεσμα στη μείωση των στερεοτύπων κάτω από κάποιες προϋποθέσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: